Vandaag ga je pompenrisotto maken! 🎃
Ben je er klaar voor? 🧑🏼🍳
Vandaag ga jij pompoenrisotto maken! Knoop je schort om, was je handen en ga aan de slag. Veel plezier!
Bereidingstijd: 40 minuten
Oventijd: 20 minuten
Benodigdheden:
- Rasp
- Snijplank
- Aardappelschilmesje
- Snijmes
- Keukenmachine of staafmixer
- Pan
- Lepel of spatel
Zelf toevoegen:
- Zout
- Boter
Ingrediënten in de box:
- 420 gram risotto
- Pompoen 🎃
- 1 sinaasappel 🍊
- Een paar takjes salie
- Boullionblokjes
- Parmezaanse kaas
- Kaneel
- 1 ui 🧅
- Knoflook 🧄
- Roomboter
Alleen de risotto hoef jij nog af te wegen! De rest hebben wij al voor jou afgewogen, dus dat hoef jij niet meer te doen!
Stap 1
Was als eerste goed je handen. Als je dit hebt gedaan kunnen we aan de slag!
Verwarm de oven op 200 graden. Doe de pompoen 🎃 blokjes in een kom. Voeg een scheutje olie, peper en zout toe en meng alles door elkaar. Als je dit hebt gedaan, verdeel je het over een bakplaat. Zodra de oven is voorverwarmd, zet je het voor 20 minuten in de oven.
Het is handig om een wekker te zetten voor 20 minuten ⏰.
Wist je dat.. oranje de kleur is van Halloween? De kleur oranje komt namelijk overeen met de herfst en met de pompoenen 🎃.
Stap 2
Snipper ondertussen de ui 🧅 en knoflook 🧄 en fruit aan in een pan met een beetje roomboter. Weeg de risotto rijst. Je hebt 420 gram nodig voor dit recept. Voeg de risottorijst toe en bak 3 minuutjes mee op laag vuur.
Ondertussen mag je ongeveer 1 liter water opzetten. Als dit klaar is, kan je dit in een grote bak doen. Los de bouillontablet op in ca. 1 liter kokend water. Roer de bouillon tablet totdat hij is opgelost.
Weetje: het salieblad is een kruid. De salie heeft fluweelachtige, zachte blaadjes. Voel maar eens hoe zacht ze zijn! Salie heeft een sterke smaak en geur. Ruik er maar aan. vind je het lekker ruiken
Stap 3
Nu gaan we het water met de bouillon toevoegen aan de pan met risotto. Schep met een soeplepel het water met bouillon de risottorijst tot deze is opgenomen. Roer ondertussen af en toe door. Dit mag je beetje bij beetje doen. Het duurt ca. 25 minuten totdat de risottorijst gaar is maar dit kan iets verschillen en het kan zijn dat je een beetje bouillon overhoudt of extra nodig hebt.
Let op! Hou een klein beetje bouillon over. Dit heb je bij de volgende stap nodig.
Pak de parmezaanse kaas en rasp dit in een bakje. Kijk uit met je vingers voor het laatste stukje kaas dat je moet raspen. Zet het bakje met de gersaspte kaas aan de kant. Die heb je bij stap 5 nodig.
Stap 4
Als het goed is, zijn de pompoenblokjes in de oven al vrij zacht geworden. Als dit zo is, haal je de pompoenblokjes uit de oven. Mix de helft glad met een staafmixer of blender. De andere helft gebruik je straks.
Voeg 2 eetlepels bouillon toe om het mengsel wat dunner te maken. Snij daarna de sinaasappel doormidden. Pers de twee halve sinaasappels uit boven een bakje. Als je dit hebt gedaan, giet je de sinaasappel sap bij de pompoen puree. Mix tot een geheel. Vervolgens giet je vlak voordat de rijst gaar is de pompoen puree bij de risotto.
Wist je dat.. de geur van een sinaasappel ervoor zorgt dat de hersenen serotonine aanmaken? Dit stofje zorgt ervoor dat je vrolijk en opgewekt wordt. Een slechte dag? Neem dan een sinaasappel! 🍊
Stap 5
Als het goed is ruikt het al heerlijk in de keuken! Ruik je de pompoen al? De risotto moet iets wat zacht zijn. Een echte chefkok proeft altijd als eerste zijn gerecht. Pak een klein lepeltje en proef of de risotto goed smaakt. Blaas eerst goed! Want het kan erg heet zijn. Is het lekker?
Als je de risotto goed vind smaken, mag je de pompoen puree met de sinaasappel sap in de pan bij de risotto voegen. Voeg al roerend tot een geheel.
De overgebleven stukjes pompoen mag je ook in de pan bij de rest doen. Pak het bakje met de geraspte parmezaanse kaas en voeg die al roerend toe in de pan.
Wist je trouwens dat.. je dagelijks 300 gram groenten en 2 à 3 stukken fruit dient te eten om te voldoen aan een evenwichtig voedingspatroon? 🥕🍌🍋
Stap 6
De laatste stap is het maken van de salie boter. Pak een steelpannetje, braad de roomboter en zet het op laag vuur. Voeg vervolgens de salieblaadjes toe. Bak een paar minuten mee. Laat de boter niet te zwart/donkerbruin worden! Na 2-3 minuten is de salieboter klaar. Haal de salieblaadjes uit de boter. Je kan de salieboter in een bakje doen en op tafel zetten zodat iedereen het zelf erover heen kan gieten tijdens het eten.
De pompoenrisotto kan je nu opscheppen op de borden. Dit ziet er overheerlijk uit!
Goed gedaan, je bent een echte chefkok! 🧑🏼🍳