Vandaag ga je kipnuggets maken! 🧑🏼🍳
Hallo Dapper en Maen!
Wat leuk dat jullie vandaag gaan koken met de CooKids kookbox. Jullie hebben dit al een aantal keren eerder gedaan, dus het gaat vast lukken. Heel veel kookplezier!
Ben je er klaar voor?
Jij bent de chef kok vandaag met op het menu: kipnuggets met frietjes en salade! Volg de stap-voor-stap instructies, ga aan de slag en smul van het lekkere én gezonde resultaat!
Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 25 minuten
Ingrediënten in box:
- Kruimige aardappelen
- Paprikapoeder
- Tomaten
- Komkommer
- Room
- Kipfilet
- Bieslook
- Paneermeel
- Mosterd
Benodigdheden:
- Ovenschaal
- Koekenpan
- Saladekom
- Zeef
- Aluminiumfolie
- Mengkom
- Snijmesje
- Lepel
Zelf toevoegen:
- Peper en zout
- Olijfolie
- Balsamicoazijn
- Chilisaus of andere saus naar keuze
Stap 1
Was als eerste goed je handen. Als je dit hebt gedaan kunnen we aan de slag!
Haal alle spullen uit de oven en verwarm de oven alvast voor op 220 graden. Weet je niet hoe dit moet? Vraag hulp aan een ouder/oppas.
Was de aardappelen met water en snijd de aardappelen vervolgens in frietjes van maximaal 1 centimeter dik. Meng de frietjes in een kom met ½ eetlepel olijfolie per persoon. Doe hier naar smaak een snufje zout en peper bij. Pak de bakplaat erbij en bekleed de bakplaat met bakpapier. Verdeel de frietjes over de bakplaat. Verdeel vervolgens ook 1 theelepel paprikapoeder over de frietjes.
Leg daarna de bakplaat met frietjes voor 25 á 30 minuten in de oven, totdat ze goudbruin zijn! Zet hiervoor een wekker.
Wist je trouwens dat.. een persoon gemiddeld zo’n 40 tot 50 porties friet per jaar eet?
Stap 2
Pak de kom erbij en doe de helft van de room met per persoon 1 theelepel paprikapoeder en 1 theelepel mosterd in de kom. Meng het met een lepel door elkaar.
Snijd daarna de kipfilet in gelijke stukken van ongeveer 3 centimeter. Voeg vervolgens de gesneden kipfilet toe aan het zure-roommengsel en meng het door elkaar. 🧑🏼🍳
Stap 3
Pak een snijplank en mes en snijd de tomaten in partjes. Was de komkommer en halveer de komkommer in de lengte. Snijd vervolgens de komkommer in halve plakjes en snijd de bieslook en de overige room. De hoeveelheid bieslook mag je zelf bepalen.
Meng daarna de gesneden tomaat, komkommer en bieslook in een saladekom met per persoon ½ eetlepel olijfolie en 1 theelepel balsamicoazijn. Breng het nog op smaak met een snufje peper en zout.
Wist je dat.. een komkommer voor 96% uit water bestaat? Supergezond dus en erg goed voor je huid.
Stap 4
Controleer de frietjes in de oven en schep ze om. Let op: de oven is heet! 🥄Vraag een ouder/oppas om je te helpen.
Verdeel de paneermeel over een diep bord. Leg de kipfilet op het bord en wentel ze door de paneermeel, zodat ze volledig bedekt zijn met paneermeel.
Wist je dat.. in Nederland al meer dan 150 jaar friet wordt gegeten?
Stap 5
Verhit 5 eetlepels olie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Vraag een ouder om je hiermee te helpen! Zorg dat de olie goed heet is en bak de kip 2 – 3 minuten per kant. Leg ondertussen een bord met keukenpapier klaar om de kip op uit te laten lekken na het bakken. De kip is klaar als het een goudbruin korstje heeft.
P.S. Let op: de olie kan spetteren! Zet in dat geval het vuur lager.
Stap 6
Als alle kipfilethaasjes zijn gebakken, serveer dan de kipnuggets met de salade en zelfgemaakte frietjes.
Dat ziet er echt heerlijk uit. Smullen maar! 🍽 Goed gedaan chefkok!