Vandaag ga je gevulde paprika's maken!
Ben je er klaar voor?
Tijd aan de slag te gaan in de keuken! Jij bent de chef kok en gaat Mexicaanse gevulde paprika’s met rundergehakt maken. Trek je schort aan, was je handen en ga van start! Zodat je straks kunt smullen van het resultaat.
Bereidingstijd: 45 minuten
Oventijd: 25 minuten
Benodigdheden:
- Grote ovenschaal
- Koekenpan
- Pan
- Vergiet
- Snijplank
- Snijmes
Zelf toevoegen:
- Peper en zout
- Olijfolie
Stap 1
Breng een pan met water aan de kook. Vraag je ouder om je hiermee te begeleiden. Het is eenvoudig te zien wanneer het water kookt. Zie je luchtbelletjes met stoom en borrelt het water? Dan kookt het! Voeg dan de rijst toe aan het water en roer af en toe door de pan. Kook de rijst 8 – 10 minuten gaar. Test of de rijst gaar genoeg is, door een hapje te nemen. Laat dit eerst afkoelen! De rijst is gaar als de korrels niet meer hard zijn, maar nog wel stevig. Giet de rijst af en doe het terug in de pan met de deksel erop.
P.S.Het recept wat je gaat maken moet in de oven. Vraag je ouder om samen met jou de oven aan te zetten! Zodat de oven voorverwarmd kan worden op 200 graden.
Wist je dat.. het gerecht dat je gaat maken een Mexicaans recept is?
Stap 2
Het is nu tijd om de koekenpan te pakken en het gehakt rul te bakken. Hoe doe je dat? Laat de pan opwarmen en plet het gehakt plat met een spatel. Bedek de bodem van de pan met een laag gehakt, laat het gehakt even bakken en roer het dan los met een vork of houten lepel. Laat het daarna mooi bruin bakken! Voeg daarna de tomatensaus en de kruiden toe en roer het door elkaar.
Wist je trouwens dat je de bladeren van een bloemkool ook gewoon kunt eten?
Stap 3
Pak de bonen en maïs erbij en laat het in een vergiet uitlekken. Voeg daarna de bonen, maïs en rijst toe aan de koekenpan en schep het door het gehaktmengsel.
Stap 4
Tijd om met de paprika’s aan de slag te gaan! Voor het bereiden van elke soort groente is het belangrijk dat je de groente eerst schoonmaakt. Was de paprika’s onder de kraan. Zo haal je eventueel aanwezige aarde en vuil af. Pak daarna een snijplank en halveer de paprika’s in de lengte. Verwijder het hart van de paprika. Let op! Het mes is scherp.
Wist je dat.. paprikaplanten tot 4 meter hoog kunnen groeien en ze tot 60 paprika’s per jaar produceren? Héél véél paprika!
Stap 5
Vul de paprika’s met het mengsel en bestrooi het met een beetje kaas. Zet het daarna voor 25 minuten in de oven.
Wist je dat.. paprika’s er in verschillende kleuren zijn? Rood, geel, groen en oranje!
Stap 6
25 minuten voorbij? Tijd om de ovenschaal uit de oven te halen. Vraag je ouder om hierbij te assisteren! Schep een beetje zure room op de paprika, steek er een tortilla chipje in en garneer het met nog een beetje peterselie.
Dan wacht ik nog maar één ding te doen chef kok: smullen maar! Zoals de Mexicanen zouden zeggen ‘buen apetito’!
Weetje: Wist je trouwens dat er zomer-, herfst- en winter prei bestaat? Zomerprei is lang en dun met een geel-groen blad en een fijne structuur. Herfst- en winterprei is dikker en heeft en is steviger van structuur.