Vandaag ga je bloemkoolschotel maken!
Ben je er klaar voor?
Vandaag op het menu een bloemkoolschotel! En jij hebt de regie in de keuken, want jij bent vandaag de chef kok! Knoop je schort om, was je handen en ga snel aan de slag. Veel plezier!
Bereidingstijd: 45 minuten
Oventijd: 30 minuten
Benodigdheden:
- Snijplank
- Snijmes
- Pan
- Koekenpan
- Vergiet
- Ovenschaal
- Mengkom
Zelf toevoegen:
- Peper en zout
Stap 1
Voor het bereiden van elke soort groente is het belangrijk dat je de groente eerst schoonmaakt. Voor de bloemkool geldt dat je eerst de bladeren en de stronk afsnijdt en daarna de bloemkool met water schoonmaakt. Zo haal je eventueel aanwezige aarde en vuil er af. Daarna is het tijd om de bloemkool te snijden! Hoe doe je dat? Dat gaat als volgt: houdt de bloemkool op zijn zij, als je goed kijkt zie je grote stelen van ongeveer een centimeter, snijd deze door zodat je stukken bloemkool overhoudt ter grootte van een klein kopje koffie. Daarna kan je de stukken bloemkool in kleine roosjes snijden. Als je de bloemkool hebt gesneden, is het tijd om de prei te wassen en te snijden. Snijd het groen van de preistengel op de plaats waar de bladeren open waaieren. Verwijderen de buitenste bladeren van de prei en snijd de wortels weg. Snijd de preistengel in de lengte door, vouw hem open en spoel hem af onder de kraan. Haal met je vingers het vuil en de aarde tussen de bladeren weg. Vervolgens snijd je de prei in stukken en spoel je het nog een keer af onder de koude kraan.
P.S.Het recept wat je gaat maken moet in de oven. Vraag je ouder om samen met jou de oven aan te zetten! Zodat de oven voorverwarmd kan worden op 200 graden.
Stap 2
Vul een pan met water en breng de bloemkool en krieltjes aan de kook. Vraag je ouder om je hiermee te begeleiden. Het is eenvoudig te zien wanneer het water kookt. Zie je luchtbelletjes met stoom en borrelt het water? Dan kookt het! Laat het voor 5 minuten koken. Daarna is het tijd om de bloemkool en krieltjes af te gieten. Laat je ouder je hierbij helpen. Het water is namelijk (kokend) heet!
Wist je trouwens dat je de bladeren van een bloemkool ook gewoon kunt eten?
Stap 3
Pak een koekenpan en zet de koekenpan op het fornuis. Vraag je ouder om je hierbij te assisteren! Leg de spekjes in de pan en bak ze. Zodra de spekjes iets bruin en krokant worden, voeg je de prei er aan toe.
Wist je dat prei behoort tot de lookfamilie waartoe ook ui, bieslook en knoflook behoren?
Stap 4
Pak de mengkom erbij en breek het ei in de kom. Hoe je dat als een echte chef doet? Tik het ei één keer tegen een plat, vlak oppervlak. Zoals bijvoorbeeld het aanrechtblad. Scheidt vervolgens de twee helften van elkaar boven de kom. Klaar is kees! Klop vervolgens de eieren met de creme fraiche en vroeg de mosterd toe. Breng het mengsel op smaak met een snufje peper, zout en tijm.
Stap 5
Meng de krieltjes en bloemkool met de gebakken spekjes en prei en doet het in de ovenschaal. Giet het eimengsel over de ovenschotel en bestrooi de bovenzijde met geraspte kaas. Zet de ovenschaal daarna voor 30 minuten in de oven! Zodat de aardappels kunnen garen en de kaas smelt.
Stap 6
30 minuten voorbij? Dan is de ovenschotel klaar en kan het uit de oven. Vraag je ouder om je hierbij te helpen. Want denk erom: de oven is heet!
En voila, je eigen gemaakte bloemkoolschotel. Goed gedaan chef! Smullen maar.
Weetje: Wist je trouwens dat er zomer-, herfst- en winter prei bestaat? Zomerprei is lang en dun met een geel-groen blad en een fijne structuur. Herfst- en winterprei is dikker en heeft en is steviger van structuur.